Jedna ljubavna

Ona je pokušavala da ga zaboravi. Na trenutke joj se činilo da joj se to i dogodilo. Mislila je da se zaljubila i nakon 3 godine je odlučila da se uda. Neposredno poslije toga postala je i sama majka. Ali još za vrijeme prve godine braka je shvatila, da je to samo zabluda, da joj je muž drag, ali da svog dečka iz mladosti još nije zaboravila.
Sedam godina nakon njihovog zadnjeg viđenja našla je kartu u pošti.
Pisalo je samo: “Još uvijek te volim.” I ništa više! Ali, ništa drugo nije ni bilo potrebno. Prepoznala je rukopis. Bila je sva zbunjena, slomljena, nije znala više ništa.
Par dana kasnije zazvonio je telefon. Javila se i čula kako je s druge strane žice jedan tako poznat i drag glas rekao:
“Kako je dobro čuti tvoj glas”
Tišina. S obje strane. Suze su joj tekle niz lice.
“Da li si još tu?” upitao je.
“Da.” prošaputala je. “Kako si me našao?”
“Suzana… Sreo sam je na moru, pričali smo dugo i onda sam je ubijedio da mi da tvoju adresu. Rekao sam joj, ako zna šta je ljubav, ako si joj ikad išta značila, daće mi je. I to je učinila.”
Nije znala šta da odgovori na to. On je nastavio:
“Jesi li svjesna kroz šta sam prolazio? Tražio sam te preko prijatelja i poznanika, čak sam i internacionalni crveni križ molio za pomoć. Ni internet mi nije pomogao…”
Ona i dalje nije mogla riječi izustiti. Onda je upitala:
“Kako si? Gdje si sad?”
Odgovorio joj je gdje se nalazi. Drugi kontinent. Daljina… A opet tako blizu…
“Kako ti je žena?”
“Mi smo neposredno poslije tebe napustili Bosnu. Otišli smo za Hrvatsku. I par mjeseci poslije toga se razveli… Nadao sam se, da ću te naći, ali to mi do sad nije uspjelo… Sve što sam ikad u životu želio je, da budemo skupa.”
“To je nemoguće. Za to je kasno.” progovorila je. Bol je rasturala, ali znala je da povratka nema. Ne više.
Ispričala mu je ono što je i sam znao. Da se udala, da je majka i da ni po koju cijenu ne može da sve to izbriše i bude s njim. Bez obzira koliko bi ih to oboje usrećilo. Bilo bi previše ljudi koji bi zbog njihove sreće patili.
Na kraju mu je rekla:
“Nemaš pojma šta mi znači što sam ti čula glas. Užasno me boli što više nikad nećemo biti skupa. I nikada se nećemo vidjeti. Uvijek ću te voljeti, ali to je sve što ti mogu dati. Mene, moje tijelo, više ne možeš imati. Ali imaš nešto što niko drugi prije i poslije tebe nije imao…moju ljubav.”