Jedna ljubavna

Vidjela je koliko je teško roditeljima da je gledaju. Otac joj je samo šutio, nije mogao ni riječi da progovori. Onda, kao spas u zadnji tren čula je zadnji poziv za svoj avion. Više nije bilo povratka. Morala je krenuti. Jako je zagrlila majku i prošaputala joj da je voli, da je ona najbolja mama na svijetu. Majka joj je glasno plakala. Okrenula se prema ocu i vidjela da mu suze idu niz obraze.
“Milo moje djete… čuvaj se, molim te. I ako Bog da, vratićeš se ti nama živa i zdrava nazad…” glas mu se pretvorio u jecaj. Nije mogao više, okrenuo se spuštenih ramena i plakao.
“Volim vas.” rekla je još jednom, okrenula se i otišla.
U avionu joj je bilo jako loše. Rekla je stjuardesi da joj treba vode, a ova ju je zabrinuto gledala.
“Nije ništa strašno, ne brinite.” pokušala se osmijehnuti. Pitala se šta bi se dogodilo da joj pozli, još gore, šta da umre tu?
Ne, ja želim živjeti. Vrijedi se boriti. Ko zna, možda, ako ozdravim, možda me primi nazad, možda shvati… Nije osjetila da joj suze idu niz lice.

Odmah po dolasku u Ameriku su je smjestili u bolnicu. Financijski dio su preuzeli njen stric i njegovi prijatelji. Nalazi koji su tamo napravljeni nisu obećavali ništa dobro. Ali ipak, mala nada je postojala….
Za nepunih tjedan dana su je operirali. Nije se probudila poslije operacije. Nastale su komplikacije i pala je u komu. Niko nije znao, da li će se ikada više probuditi. Njen stric i strina su je svakodnevno posjećivali. Pričali su s njom i nadali se da ih čuje. Ali, ništa se nije dogodilo.

Prolazili su tjedni, a ona se nije budila. Troškovi bolnice su bili astronomski i stric se pitao kako će to sve platiti. Ali, na isključenje tih strojeva što su je držali na životu još nije pomišljao. Nije to mogao učiniti. Organizirao je da njeni roditelji dođu na mjesec dana tamo, da bi je posjetili i da zajedno odluče kako i šta dalje. Majka i otac su po čitav dan bili kod nje i pričali s njom. Puštali njenu omiljenu glazbu. Ali, nikakvih promjena nije bilo.
Doktor im je rekao da su šanse da se probudi i živi normalno spale na minimalu. Šta da rade? Kako da odluče? Nisu mogli pustiti da se strojevi ugase. Njeno srce je i dalje ritmički kucalo.